Verloren Hoek wordt Speeltuintje

Dag Odile,

IMG_1715

Verloren Hoek wordt Speeltuintje. Een krantenbericht dat minder onschuldig is dan het lijkt. Het roept herinneringen op aan het prille begin van je stage, lang voor er zelfs sprake was van een stage. Het zegt veel over het Handelen: over wat mensen doen, waarom ze het doen en hoe ze het doen.

Laat ons even terugkeren naar die zomerse dag, goed anderhalf jaar geleden. Je bent uitgenodigd door de Grote Brusselse Schouwburg om iets te vertellen over de Handelaars. Je moet voor het eerst uitleggen wat je wil doen, waarom je het wil doen en hoe je dat wil doen. Je legt uit dat je wil leren wat anderen doen, waarom ze het doen en hoe ze het doen. Die anderen zoek je in de Grote Schouwburg en haar Grote Omgeving. Je wil eigenlijk een Grote Uitwisseling die mensen (jij noemt ze consequent Handelaars) dichter bij elkaar brengt om te leren van elkaar.

Daar en dan, in de Grote Schouwburg op die zomerse dag, hoor je voor het eerst over de Verloren Hoek. De Minister heeft de Grote Schouwburg net gevraagd iets te doen met de Verloren Hoek. Bovendien wil de Nationale Televisie iets doen met een stukje stad. Daarop antwoordt de Grote Schouwburg met een voorstel voor het stukje stad tussen de Grote Schouwburg en de Verloren Hoek.

Voor je het weet ben je deel van een nieuw verhaal. Een verhaal dat niet het jouwe is, maar het wel kan worden. Want dat verhaal over de stad en haar gebruikers, daar zit wel wat in voor de Handelaars. Die vage voorstellen over een vaag stukje stad in een vage toekomst gaan voor een groot deel bepalen wat je gaat doen, hoe je het gaat doen en waarom.

Het verhaal van de Verloren Hoek is intussen een eigen leven gaan leiden dat nu eindigt in een speeltuin. Daar heb jij niets meer mee te maken. Maar intussen hebben jij en de Grote Schouwburg wel voor elkaar gekozen. Dat engagement, die Handeling, zal bepalend blijven voor het vervolg van je stage bij de Handelaars.

Je stage verloopt zoals het verhaal van die Verloren Hoek. Het is een samenloop van Handelaars (een Grote Schouwburg, een Vlaams-Nederlands Huis, een Stadsbestuur, een Minister, een Buurt), van Handelingen (plannen maken, uitvoeren, bijsturen, herdenken) en van Handelszaken (een vaag pleintje, een vage ambitie, een vaag project, een vaag budget).

Het engagement tussen jou en de Grote Schouwburg zorgt voor een gelijkaardige samenloop van omstandigheden waarin verschillende Handelaars, Handelingen en Handelszaken leiden tot een – jawel – speeltuin(tje) die je op je eentje nooit had kunnen bedenken. De Handelaars in dit verhaal zijn jij en de Grote Schouwburg, enkele Handelaars uit de buurt en verschillende subsidiërende overheden. Met je Nieuwe Vage Ambitie maak je een dossier voor het Stedenfonds, waarin je de nadruk legt op het sociale karakter van je stage. Tegelijkertijd maak je nog een dossier voor de Vlaamse Gemeenschap, Kunsten en Erfgoed, met het accent op het artistieke. Na de volledige of gedeeltelijke afkeuring van die dossiers maak je nog een ultiem dossier voor de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (VGC) met het accent op het niet honoreren van de eerdere dossiers.

Elke nieuwe aanvraag en elke nieuwe afwijzing stuurt je stage in een nieuwe richting. Groot was je verrassing met de brief waarin de VGC je aanvraag wel goedkeurt. Opnieuw moet je de stage bijsturen met die nieuwe Handelaar (de VGC), die nieuwe Handeling (de goedkeuring van je aanvraag) en de nieuwe Handelszaak (de toegekende subsidie of de substantiële verhoging van je Handelskapitaal).

Of je iets leert van die verschillende Handelingen in je stage? Zeker en vast. Handelen doe je nooit alleen. Andere Handelaars, Handelingen en Handelszaken sturen mee wat je doet, hoe je het doet en waarom. Ook je ambitie verandert mee met je Handelingen. Het gaat er niet om hoe groot of hoe klein je ambitie is. Wat telt is dat er altijd wel een Verloren Hoek(je) zal zijn voor je eigen Speeltuin(tje).

Is dat geen mooi verhaal?

Dag Odile!

Kus,

Odile

Advertenties

One thought on “Verloren Hoek wordt Speeltuintje”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s