Dag Maaike en Fairuz

Dag Maaike en Fairuz,IMG_1197

Jullie work/shop is een waardige afsluiter van onze shop/work. Daar hebben we gedaan wat we altijd al hebben willen doen: de straat opgaan, gesprekken voeren, achterhalen wat doet handelen, jezelf leren kennen door de anderen. Starten op de trappen van de Beursschouwburg is logisch. Dat is jullie plek. Daar wachten jullie telkens we afspreken met de Handelaars. Daar laten jullie je insert_boekje02_def02inspireren door de tags – die cryptische boodschappen op de trappen. Daar beslissen jullie om er een foto van te maken en te gebruiken als insert voor het boekje van de Beursschouwburg.

Die trappen trekken jullie niet enkel aan door die onleesbare boodschappen, maar meer nog door al die mensen die er dag en nacht passeren en nog meer misschien door de mensen die erop zitten. Zoals David die hier al enkele dagen met een bekertje aan een lijntje vist naar het kleingeld van de voorbijgangers. Hij is de eerste deelnemer aan de work/shop. Hij is de eerste gesprekspartner terwijl we wachten op de anderen.P1060817

David leeft al twintig jaar op straat tot hij op een nacht droomt van dat potje aan dat lijntje. En het moet gezegd, sindsdien gaan de zaken veel beter. Af en toe verandert hij de attributen aan zijn lijn. Nu zit er een slang bovenaan en hangen er visjes boven het potje. Dat heeft hem alles samen twintig euro gekost. Maar die investering betaalt zichzelf terug.

Return on investment: het is één van de slogans die terugkeren in ons gesprek. Pardon: onze tertulia. De naam van deze bijeenkomst op de trappen van de Beursschouwburg verwijst naar de Spaanse koning die in de zestiende eeuw filosofen en wetenschappers rond zich verzamelt om ideeën uit te wisselen over de wereld. Het is een manier om het buiten (de wereld) naar binnen te halen (je wereld). Die keuze voor de trappen die de straat verbinden met de Beursschouwburg ligt dan voor de hand.

Optimism is the first form of resistance is de slogan die het gesprek op gang trekt. Het doet nadenken over verzet. Waar ontstaat het ? Bij een negatief gevoel? Wat geeft het vorm? Een positief gevoel? Het doet nadenken over optimisme: hoe optimistisch kan je zijn? Hoe optimistisch mag je zijn? Is er een grens? Wanneer slaat optimisme om in enthousiasme? Waar ligt de grens tussen optimisme, hoop en enthousiasme? Het doet nadenken over de slogan: hoe efficiënt of hoe gevaarlijk kan dat zijn?

Iemand heeft het over de notie van een buiten als voorwaarde voor verzet. De notie van een buiten, of de notie van een andere mogelijke wereld. Iemand pikt in en lanceert de term intosiasme: de drang om ergens bij te horen, een nieuwe vorm van socialisme, een zeer inclusieve vorm van socialisme. Nog iemand denkt aan service clubs die enthousiasme ombuigen in intosiasme door “iets te doen” voor de Derde Wereld. Opnieuw dat gevaar, die grens die een positief gevoel doet omslaan in iets anders: intosiasme als een bourgeois vorm van socialisme.

Zo gaan we naar binnen voor het tweede deel van de work/shop. Met onze hoofden als Wunderkammers vol ideeën: een doos vol inserts om orde in te schepen. Dat gaat in stappen. Eerst denken en dan doen. We zetten onze P1060842gedachten op papiertjes, dan op micaatjes, dan op overheadprojectoren, dan op de muur, op een groter blad waar we de projectie invullen met Chinese inkt. Zo ontstaan onze posters. Ze geven vorm aan onze ideeën. We enlarge our message. We hangen ze aan de muur, aan het raam. We wachten op een respons.

Dat klinkt heel herkenbaar voor Odillen als wij. Dit is wat we altijd al hebben willen doen. Dit is het gedroomde einde, de apotheose, van onze stage. We laten die posters hier nog even hangen. Wie weet wat ermee gebeurt. Het boek daarentegen, dat is zaterdag met jullie vertrokken. Dat is onze ultieme insert. Daarop is de respons nu al verzekerd. Het maakt van dit einde een nieuw begin.

Dag Maaike en Fairuz!

Kus,

Odile

Eén gedachte over “Dag Maaike en Fairuz”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s